fredag 7 oktober 2011

Nytt från Hjärnkoll

Utbredd diskriminering av personer med psykisk ohälsa

Hjärnkoll - 2011-10-07 00:04

Den upplevda diskrimineringen av personer med psykisk ohälsa är störst från vänner och familj samt psykiatrins personal. Två av tre hemlighåller sina psykiska problem för sin omgivning. Det visar en ny undersökning om diskriminering av personer med psykiska ohälsa från kampanjen Hjärnkoll. Studien släpps i samband med FN:s World Mental Health Day den 10 oktober.

Undersökningen, som genomförts av Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatser (CEPI), visar att ca hälften av de tillfrågade upplever sig diskriminerade av sin familj och var tredje av sin partner. Drygt hälften anger att de blivit diskriminerade av den psykiatriska vården.
– Det finns många fördomar och mycket skam kring psykisk ohälsa. Det gäller även bland anhöriga och personer som lever med sin diagnos, säger Hjärnkolls projektledare Rickard Bracken. För att få till en förändring behöver vi prata mer öppet kring dessa frågor.  
Måndag den 10 oktober i samband med FN:s World Mental Health Day belyses det växande folkhälsoproblemet psykisk ohälsa vid en rad manifestationer över hela världen.

Några resultat från undersökningen
  • 69 % rapporterar att man hemlighållit eller dolt sina psykiska problem för omgivningen.
  • 54 % upplever sig orättvist behandlade av sin familj och 35 % av sin partner.
  • 50 % tycker att de blivit orättvist behandlade när de gäller att få vänner eller behålla dem. 
  • 47 % uttrycker att de blivit orättvist behandlade av personalen inom psykiatrin.
  • 79 % anser att de kunna använda sin inre kraft och styrka för att handskas med stigma och diskriminering
Läs mer på www.hjarnkoll.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar